Nu hvor det næsten er forår er det tid til at lave rygeost igen.
Fynsk rygeost er og bliver fantastisk. helt fra min barndom kan jeg huske, rygeostmanden der stod foran brugen hver lørdag og røg friske rygeoste. Men det var noget af et setup han havde med hver gang.
En kæmpe røgovn med høj skårsten og alt muligt grej. Det behøver man nu ikke, min måde er en simpelt og en sjov måde at lave rygeost på.
Her for i min måde at lave den fantastiske ost på.
Opskrift til en stor rygeost.
- kom 3 liter sødmølk og 2,5 dl. kærnemælk i en gryde.
- krydder med salt (ca 1 spsk køkkensalt)
- Varm mælken op til 26grader
- kom 10 dråber osteløbe i mælken under piskning
- kom mælkeblandningen i en skål og filme den
- Lad mælkeblandningen stå i 24 timer på køkken bordet
- efter 24 timer sigtes ostemasen over i en skål med sigte og viskestykke( her vil jeg anbefale man bruger en ny stofble eller et oste klæde)
- stil ostemassen på køl i 8timer
- efter 8 timer på køl vendes osten på hovedet og drænes i 8 timer mere på køl.
- så er osten klar til at blive røget. Jeg bruger en grilstarter til dette formål.
- kom godt med hamster halm i grillstarteren , hård presset. hvis man syntes man man komme brændenælde oven på halmen for smag.
- jeg har en lille trærist, jeg selv har lavet som jeg ryger osten på , men en jern sigte passer også fint på en grillstarter eller sågar en rist fra en grill.
- Så tændes der på for neden i grillstarteren. Her bruger jeg en ukrudtbrænder. ( Det er meget nemmere at styre varmen og op tændingen) Men en startblok til grillen kan også bruges.
- ryg osten når røgen er tyk og varm . pas på der ikke går ild i halmen .
- osten skal ca. ryge i 3 min. afhængig af varmen på røgen og så er den færdig.
Osteløbe og osteklæder kan godt være svært at få fat på . men på denne side kan det købes http:/






Velbekomme